Hvordan legge parkett fra Par-ky?

Hva slags utstyr trenger jeg?

• Par-ky Start Kit
(Slagkloss - kiler - jernkloss)
• Underlag:
- Par-ky MED integrert korksjikt:
Fuktsperre folie
- Par-ky UTEN integrert korksjikt:
Standard underlag/ aluminum underlag
• Hammer
• Teip
• Blyant
• Sag
• Kutter
• Målebånd
Du skal ikke bruke skruer lim eller spiker for å legge gulvet.

Merknad: Aldri treff gulvet direkte med en hammer. Bruk alltid en blokk for å beskytte plankene.

Gulvvarme

Par-ky gulv kan legges på gulvvarme, maks 27° C.  Følg instruksjonene til gulvvarme produsenten. 


Forberedelser

Eskene skal være i det aktuelle rommet 24 timer før legging. Sett eskene i midten av rommet, ikke sett de mot en vegg.

Du kan åpne pakkene rett før montering. Sjekk hver planke nøye, ikke legg planker med defekter.

Merknad: Finergulv er et naturprodukt og derfor unik, så ingen planker er identiske. Mindre variasjoner i farge og struktur er normalt. Små naturlige merker som knuter og mineral striper er en del av veden og har ingen innvirkning på kvaliteten av gulvet. Defekter i undergulvet må repareres.

Undergulvet må være:

• Rent og støvfritt
• Flat. Den maksimale høydeforskjellen er på ± 5 mm over 3 meter.
•Tørt. Mindre enn 2,5% fuktighet i betong eller 10% fuktighet i kryssfiner.
I prinsippet kan du legge Par-ky gulv på et hvilket som helst undergulv som er fast. De ideelle monterings-forholdene er en temperatur på mellom 16 ° C og 21 ° C og en luftfuktighet på mellom 40% og 60%.

Underlag

• Bruk gjerne en fuktsperre hvis planken har kork på undersiden. Tillat en overlapping på 30 cm , legg kantene av folien sammen med teip og du må sørge for at det ikke er noen hull i folien. Press folien 5 cm opp på veggen for å unngå fukt under gulv. Hvis gulvet ikke har en integrert kork lag, bruk flytende underlag.Press folien 5 cm opp på veggen for å unngå fukt under gulv.
• Hvis gulvet ikke har en integrert kork lag, bruk flytende underlag.


Oppsett

Vi anbefaler å installere gulvet mot lyset eller i retning av den lengste veggen.

Merknad: noen treslag er følsomme for fargevariasjoner under påvirkning av UV-lys, dermed er det naturlig hvis fargen blir mørkere eller lysere etter hvert.

Legging

1. Generelt

Par-ky bruker Uniclic® systemet Plankene holdes sammen ved hjelp av et Klikk-system. Dette systemet er raskt og perfekt. Bruk slagjern, i tilfelle du ikke kan bruke den, ta i bruk slagkloss og hammeren. På kortsiden, gi støt en etter hverandre. For å unngå skader, unngå kraftige slag. Gi små slag til planken mens du bruker slagjernen på langsiden. Bank forsiktig på sidene helt til plankene klikker sammen, gjenta denne prosessen hver 30 cm til plankene klikkes sammen. Ekte tregulv utvider seg, det er derfor viktig å beregne nok plass langs veggen, varmerør og enhver hindring. Den minimum utvidelsen er 10 mm eller 1 mm per løping meter . Avstanden kan dekkes med lister fast til veggen, aldri til gulvet. For etasjer lengre eller bredere enn 10 m, må du bruke en T-profile.

Det beste er å starte legging i det venstre hjørnet av rommet. Den enkleste måten å legge gulvet er å sette tungen(A) i sporet (B)

2. Den første raden

 Avskår tungen fra den første planken, både på kortsiden og langsiden. Sett planken i venstre hjørne av rommet. De andre plankene skal kun kuttes på langsiden.

Regn med en ekspansjons-avstand på 10 mm ved hjelp av kiler. Sett den første raden mot veggen og kontroller at du har en utvidelse på 10 mm overalt.

Bruk resten av planken fra første rad for å starte på andre rad. Minimum lengde på resten er 20 cm.

Fortsett den andre raden med hele planken. Klikk først på langsiden i rad 1. Pass på at avstanden til den første planken i rad to er ca 6 mm . Bank planken mykt inn det første planken med slagkloss.

Fortsett i henhold til denne metodikken til siste rad. (Se punkt 3). Merknad: aldri monter 2 planker med kun 1 slag!

3. Den siste raden

Igjen ha en ekspansjons-avstand på 10 mm mellom den siste planken og veggen. Kutt de siste plankene i lengderetning. Klikk på plankene i den nest siste raden, bruk slagjern.

4. Dørlister

Kutt plankene og sørge for at det er en avstand på 10 mm. Bruk slagkloss i tilfelle plankene ikke klikker sammen.

5. Varmerør

Se nøye på bildet for å se hvordan du skal kutte en Par-ky planke. Det er viktig å følge instruksjonene for å oppnå et fint resultat. Du kan bruke silikon rundt røret for å fullføre gulvet. Det er viktig at ekspansjons-avstanden er avlukket for å unngå fukt i gulvet.

6. Finishen

På grunn av det faktum at gulvet er lagt uten lim, kan du umiddelbart gå på gulvet etter leggingen. Fjern alle kiler og fest listene. Listene skal festes til veggen og ikke gulvet. Gulvet må gis nok rom til å kunne utvide under listene. Bruk silikon der gulvlist ikke er et alternativ. Generelt sett må gulvet være forseglet for å unngå inntrengning av fuktighet.