Hvordan lakkere jeg gulvet?

Lakk beskytter treet med en solid hinne og gir det en dypere fargetone og glans. Lakkert gulv er langt mer slitesterkt enn olje, og det krever svært lite vedlikehold.

- Rengjør gulvet sånn at det er rent, deretter bruk en mopp med fuktig vann uten rengjøringsmidler.
 
- Slip den gamle lakken til gulvet er matt og jevn. Og støvsug gulvet igjen. - Lakker gulvet ved bruk av egnet kost(rull er et alternativ, men her kreves det rolige bevegelser), kan gjentas etter at første strøk er tør.Tørketiden varierer, basert på produsent, om det er vannbasert eller oljebasert lakk.
- Det er viktig å legge på riktig mengde, og ikke lakke når det er for varmt og tørt i rommet.
- Etter første lakkstrøk kan det hende gulvet føles litt kornete, fordi trefibre i enkelte gulv vil reise seg. Disse sliper du ned med slipepapir som har fin korning (150 eller finere). Bruk støvsuger etter det er gjort. Merknad: Noen byggevarehus låner ut slipemaskin.
- På tykke bord kan du påføre 2–3 strøk vannbasert lakk på samme dag, men på tynne bord anbefales det ikke mer enn ett strøk om dagen.

Hva er forskjellen mellom vannbasert og oljebasert lakk?

Vannbasert

Tørker raskere(derfor er det lurt å ta små områder om gangen), har en senere gulningsprosess, inneholder mindre skadelige løsemidler og har en langt svakere lukt enn oljebasert. Ikke bruk vannbasert lakk på heltregulv av furu og gran. Lakktypen inneholder limstoffer som limer trebordene sammen i skjøtene. Når gulvet beveger seg, noe et tregulv alltid gjør, vil noen skjøter holde sammen og andre må gi etter. Da blir det sprekker i noen skjøter. Pensler og annet verktøy kan rengjøres i vann. Anbefales at det er 15 grader ved lakkeing. Bruk ikke vannbasert lakk på gulv som er utsatt for mye fuktighet, det kan føre til misfarging

Oljebasert

Oljebasert lakk herder fort, men avgir intens lukt og skadelige gasser ved påføring og herding. Oljebasert lakk tørker senere enn vannbasert. Lakktypen har mindre limvirkning enn vannbasert, og er dermed mindre utsatt for "sideliming" av bordene. Gulv med oljebasert lakk gulner noe over tid.

Hva er forskjellen mellom blank og matt lakk?

Ønsker man å fremheve livet og spillet i treverket best mulig er blanke lakker best egnet. Blanke lakker gir den glatteste overflaten. Matte lakker skjuler smuss, støv og ujevnheter bedre enn blanke lakker.